با انتشار فیلم «مرد آهنی» (Iron Man) در سال ۲۰۰۸، عصر فیلم های بلاک باستر و هجوم دوستداران این فیلم ها به سینماها آغاز شد اما در دهه ۲۰۱۰ بود که این رویه تثبیت شده و ساخت و عرضه فیلم های بلاک باستری به یک ماشین فرانچایزی دائمی تبدیل شد، چیزی که انتظار می رود در دهه ۲۰۲۰ به یک تشکیلات بزرگ سازمان یافته تبدیل شود که دورنمای دنیای سرگرمی را در کنترل خود خواهد گرفت. در هیچ برهه ای از تاریخ سینما، فروش باکس آفیس به اندازه یک دهه اخیر چشمگیر نبوده است.
بدین ترتیب می توان گفت که دهه ۲۰۱۰ دهه ای بسیار خوب برای استودیوها، تهیه کنندگان و البته بازیگران بوده که با قراردادهای بلندمدت برای ساخت فیلم های بلاک باستر ادامه دار همراه بوده است. درآمدهایی که بازیگران فیلم های بلاک باستر در یک دهه اخیر بدست آورده اند آنقدر زیاد است که به تنهایی می تواند تا چندین نسل زندگی خانواده آن ها را تامین نماید. با این وجود یک بازیگر باید سلطان بالاترین دستمزد در دهه شکوفایی صنعت سینما لقب بگیرد و آن هم مربوط به تنها یکی از فرانچایزهای عمده ای است که در ۱۰ سال گذشته منتشر می شود. پردرآمدترین بازیگر سینما در یک دهه اخیر کسی است که شاید کمتر کسی فکرش را می کرد.
شاید بسیاری انتظار داشته باشند که رابرت داونی جونیور به خاطر بازی در فرانچایز «مرد آهنی» این عنوان را بدست آورد که برای بازی در هر کدام از دو فیلم «انتقام جویان: نبرد ابدیت» (Avengers: Infinity War) و «انتقام جویان:پایان بازی» (Avengers: Endgame) بیش از ۷۵ میلیون دلار دستمزد دریافت کرده است. اگر چه وی در مجموع پردرآمدترین بازیگر یک دهه اخیر سینما بوده اما وقتی دستمزد تنها یک فیلم را در نظر بگیریم او جایگاه دوم را بدست می آورد و ویل اسمیت را بالاتر از خود می بیند. همانطور که گفتیم شاید این موضوع برای بسیاری باورکردنی نباشد اما چه فیلمی بوده که اسمیت به خاطر بازی در آن ۱۰۰ میلیون دلار دستمزد گرفته است. اگر چه ویل اسمیت در یک دهه اخیر کارنامه بسیار خارق العاده ای نداشته اما دستکم در یک فیلم نام آشنا و دنباله دار حضور داشته است: «مردان سیاهپوش ۳» (Men in Black 3).
این فیلم در اوایل دهه جاری، ۲۰۱۲، منتشر شده و اسمیت برای بازی در آن ۱۰۰ میلیون دلار دستمزد دریافت کرد. با احتساب تورم، ۱۰۰ میلیون دلاری که اسمیت در سال ۲۰۱۲ دریافت کرده معادل ۱۱۲ میلیون دلار در سال جاری است که جایگاه این بازیگر را در صدر گرانقیمت ترین بازیگران در یک دهه اخیر قرار می دهد. در فیلم «مردان سیاهپوش ۳»، ویل اسمیت بار دیگر نقش مامور جی وان را تکرار کرده و ۲۰ میلیون دلار و ۱۰ درصد از فروش کلی فیلم دریافت نمود. بدین ترتیب ۸۰ میلیون دلار دیگر نیز که از فروش کلی فیلم بدست می آید به دستمزد اولیه او اضافه شده و در نهایت ۱۰۰ میلیون دلار از قسمت سوم این فیلم به ویل اسمیت رسید.
معمولاً درصد دریافتی بازیگران از فروش فیلم بعد از کسر هزینه ها و مالیات بوده و تنها سود فیلم را در بر می گیرد اما در این مورد، ویل اسمیت ۱۰ درصد از فروش کلی فیلم، قبل از هر گونه کسری را دریافت نمود که بسیار بی سابقه بوده است. قدرت ستارگان فرانچایز چیزی است که باعث زنده مانده دنباله ها می شود و بسیاری از استودیوها نیز برای بازگرداندن بازیگران به دنباله ها، ابایی از ولخرجی های بی سابقه ندارند. فیلم «مردان سیاهپوش ۳» یکی از پرفروش ترین قسمت های این فرانچایز بوده و توانست علاوه بر بازگرداندن دستمزد بالای اسمیت، سود قابل توجهی را نیز برای استودیو سازنده در پی داشته باشد.
در دهه ۲۰۱۰، دنیای تلویزیون نیز شاهد یک رنسانس بسیار عمیق و بی سابقه بود و همراه با این رشد و تغییرات بزرگ نیز بر دستمزد بازیگران مشهور افزوده شد. فرهنگ مصرف تلویزیونی مخاطبان آنچنان با هالیوود در هم آمیخته که شخصیت های تلویزیونی به جایگاهی همطراز با ستارگان سینما یا حتی بالاتر از آن ها رسیده اند، جایگاهی که برای دهه های طولانی تنها در اختیار معدودی از بازیگران طراز اول سینما بود. در این میان بالاترین دستمزد برای بازی در یک سریال تلویزیونی توسط چارلی شین بدست آمده است. او برای بازی در هر اپیزود سریال «دو مرد و نصفی» (Two and a Half Men)، در نقش چارلی هارپرِ بی بندوبار و زنباره بیش از ۱٫۸ میلیون دلار دریافت می کرد و در سال ۲۰۱۱ به خاطر رفتارهای غیرقابل تحملش از این سریال کنار گذاشته شد.
چند سال بعد جیم پارسونز برای بازی در سریال «تئوری بیگ بنگ» (The Big Bang Theory) خواهان دریافت دستمزدی بالاتر شد که به یک ماجرای بسیار خبرساز تبدیل گردید هر چند این دستمزد در نهایت به ۱ میلیون دلار برای هر اپیزود رسید اما این عدد تنها کمی بیش از نیمی از دستمزد دریافتی چارلی شین بود. دلیل این بود که «دو مرد و نصفی» در آن دوران یکی از بهترین و پربیننده ترین سریال های تلویزیونی بوده و چارلی شین نیز به تنهایی نقش مهمی در جذب مخاطبان این سریال داشت. زمانی که شین «دو مرد و نصفی» را ترک کرد تعداد بینندگان این سریال در حدود ۱۳ میلیون نفر بود که با سریال «تئوری بیگ بنگ» از این لحاظ مساوری بود. اگر چه اشتون کوچر به جای شین وارد سریال شد اما رفتن شین باعث کاهش تعداد مخاطبان «دو مرد و نصفی» شده و این سریال دیگر نتوانست جایگاه قبلی اش را بدست آورد.
با این وجود به نظر می رسد که در سال ۲۰۱۹ رکورد شین شکسته شده زیرا خبر می رسد که جنیفر آنیستون و ریس ویثرسپون، برای بازی در هر اپیزود سریال «برنامه صبحگاهی» (The Morning Show) 2 میلیون دلار دستمزد دریافت کرده اند که بالاترین دستمزدی است که تاکنون بازیگری برای هر اپیزود یک سریال تلویزیونی دریافت کرده است. وقتی که تورم را در نظر بگیریم دستمزد ۱٫۸ میلیون دلار چارلی شین در سال ۲۰۱۱ به عدد ۲٫۰۰۵٫۰۰۰ دلار در سال جاری می رسد که با اختلافی اندک آنیستون و ویثرسپون را پشت سر می گذارد.
بیشتر بخوانید: ستاره های حریص هالیوود؛ بازیگران مشهوری که بیش از لیاقتشان دستمزد دریافت کرده اند
نوشته ویل اسمیت و چارلی شین؛ گرانقیمت ترین بازیگران سینما و تلویزیون در یک دهه اخیر اولین بار در روزیاتو پدیدار شد.